klik sini yer

Jumaat, 16 Disember 2011

Cara Memakai 'Eye Liner' (Celak Mata)

Salam Semua.......

'Eye Liner' (celak mata) biasanya akan dikaitkan dengan kaum wanita sahaja. Tetapi kekadang ada jugak artis lelaki yg pakai macam Shahir, Hazama, Amy Search dan ramai lagi lah. Tapi halnya sekarang bukan nak citer pun sapa yg pakai atau tak pakai celak ni.... Yang jadi masalah besar sekarang ni bila kita rasa nak pakai celak mata tapi tak tau kaedah sebenarnya macamana??? Oleh yang demikian, bila kita pakai dengan cara yang salah, silap hari bulan niat nak melawa jadi rupa mata lotong le plak (spesies monyet jugaklah).....nak nak bila kena panas....cair..... kau.....

Pernah jugaklah saya berdepan dgn situasi macam ni.......

Si A : "Camner agaknya nak pakai celak mata ni yer.... Orang pakai, akak pun pakai le tp macam rupa lotong jadinyer kau......Tengok klau org lain pakai cantik jer...."
Saya  : "Kena tengok le celak tu jenis apa.....jgn pakai belasah jer....."

Sebenarnya agak susah nak gayakan 'eye liner' ni jika tak tau caranya.... Oleh itu, ni le masa saya nak share bagitau caranya ialah seperti di bawah:-
  1. Kenal pasti celak mata yang hendak digunakan terlebih dahulu, samada jenis pencil, liquid / cecair, crayon, cream (banyak jenis tau jgn pakai hentam jer.....)
  2. Biasanya kualiti 'eye liner' ni pun bergantung pada dia punya jenama jugaklah....... macam saya lebih suka pakai jenama 'MAC' yang dibeli dari pasaraya SOGO dengan harga lebih kurang RM 65.00 sebatang je (agak aku klau makan KFC pun kenyang dgn harga ni). Suka brand ni sebab dia memang 'waterproof' / tidak mudah cair......berbanding dengan jenama lain kekadang dia mudah cair le plak tu yg tak berapa nak suka tu.....
  3. Yang paling penting korang kena tau cara bagaiman nak mula pakai 'eye liner' ni, & jgn pakai hentam jer.....
  4. Pendekkan cerita, korang tengok jer lah video kat bawah ni ya........



Video ni paling saya suka sbb memang tau le kaedah nya yg sebenar.......Video ni Create by Michelle Phan


Video ni pun ok jgak le sbb mudah korang nak paham.....

O.k lah korang pun dah tengok dan belajar caranya yang sebenar kan.......Sebenarnya saya pun ada koleksi celak yg dipakai hanya pd majlis tertentu jer..... sbb klau pkai ke opis alamatnya tengahari le baru sampai sana sbb nak gayakan 'eye liner' ni pun makan berejam jugaklah gamaknyer......


Pencil eye liner


liquid eye liner pun ada tapi tak berapa tau nak pakai.....hehe

Sekian..........TQ for reading

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Catat Ulasan